strongmamaa90

Stephanie Stajic Kontakt: Stephaniestajic90@ hotmail.com

Annons

Pressa eller stötta ditt barn i val av sport eller aktivitet?

Jag kom över DENNA artikel från Aftonlandet Sport. tycker att det är sjukt frustrerande när föräldrar tvingar sina barn till att sporta eller att ha vissa intressen. Och dessutom så blir barnen bestulna på deras rätt till kunskap och studier enligt denna artikel vilket jag tycker är riktigt fel.

Jag läste även en annan artikel för ett tag sedan, en artikel som DN skrivit tidigare om ”piska eller morot”, och jag tycker personligen att som Lars H Gustafsson skriver i artikeln så ska man uppmuntra och stötta sina barn i deras intressen och deras val av aktiviteter. Man kan självklart fråga barnen om dem vill prova på en sport eller annan aktivitet. Men att tvinga dem är minst sagt själviskt. Bara för att vi som förälder gillar en viss sport så behöver det inte betyda att barnen gör det. Och dessutom så ska dem inte behöva känna prestationsångest för att dem vet att mamma eller pappa vill att man ska vara bäst på sporten eller vinna matchen eller överhuvudtaget gilla sporten.

Vill barnet prova på en sport så ska vi som föräldrar självklart stötta honom eller henne även om vi inte tycker om den sporten själv, det är vår plikt som förälder att se till att våra barn mår bra och har kul. Och det viktigtaste är inte att prestera bra eller bäst. Barn är barn och det viktigaste är att dom få ha kul med deras intresse.

Att bestraffa ett barn för att barnet inte presterar på topp är också fel anser jag. Men illa är det också när föräldrar jämför barn med syskon eller någon annan som går på samma sport eller spelar i samma lag. Ett barn ska också alltid veta att även om han eller hon har förlorat en match så är barnet lika mycket värd som någon annan eller lika duktigt för det. Att tala om för barnet att man älskar barnet oavsett är hemskt viktigt.

Jag har lärt mig under dem åren som jag arbetade extra på förskola/skola att om man säger åt ett barn att han/hon har gjort fel 3 gånger om dagen så ska man också säga att barnet har gjort något bra eller fint minst en gång mer än vad man har sagt att barnen har gjort något dumt eller dåligt, i detta fall 4 gånger. Och det är något alla vi borde tänka på som vuxna,förälder eller pedagoger.Det blir ofta att man säger Nej till ett barn istället för Ja, vad duktig du är. Håller ni inte med?

Barn lär sig mycket av oss som vuxna,föräldrar och pedagoger, och självklart måste vi framgå med gott exempel. Hur ska det annars se ut när barnet blir äldre? Hur ska dem behandla sina kommande lagspelare, lärare eller barn? Om dom inte har fått känslan av att dem är duktiga oavsett? Och hur bra kommer egentligen världens framtid att må då?

Glöm nu inte att våra barn ska inte behöva förverkliga våra egna drömmar. De måste få känna att vår kärlek är villkorslös och aldrig knuten till prestation. Sport är bland det bästa tycker jag,men mitt barn kanske tycker tvärtom?

Var öppen för förslag som ditt barn kommer med, tänk på att just du kan göra skillnad för ditt barn och dennes självkänsla. Hjälp ditt barn påvägen till framtiden genom att vara där och stötta och visa att du vill vara där oavsett vilka val som ditt barn gör i framtiden.

Läs artiklarna här:
http://www.dn.se/insidan/harfin-grans-mellan-att-pressa-och-stotta/

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2012/article15234053.ab

20131021-084707.jpg

Kommentarer
strongmamaa90

Kommentera

 1. strongmamaa90
  strongmamaa90

  Men verkligen.. Så synd..

  Men vilket sammanträffande! Visade Ivan bild på dig och visste precis vem du var :) han hälsade till dig med! Tack, gullig du är. Ni är med en fin familj:) kram

 2. CheeseCake

  Det är tyvärr inte bara upp till föräldrarna. Elitsatsningen sker i en tidig ålder. Presterar barnet dåligt kan det bli bänken eller droppad ifrån laget :-/ En väns kusin som är elva mår alltid dåligt under hockeysäsongen. Även fast han älskar hockeyn finns ingen tid för kamrater och slappa. Skola, träning/matcher och plugg. Sackar han efter blir det mindre tid på plan.

 3. Daniella
  Daniella

  Helt sjukt att man kan tvinga barnen till att göra något man själv vill och inte vad dem vill.

  Lilla Ivan har blivit så stor! Jag och Kjell har gått i samma klass i hela grundskolan och jag minns Ivan som en lite pojke. Grattis till er, jätte fin familj :)

Annons
stats